Đir 'popularnom' špicom

Uz bogati znanstveni program, lude pokuse i zanimljiva predavanja pripremili smo za sve posjetitelje i bogat popratni program.

Tako će osim Avenijom labosa, posjetitelji moći napraviti đir tzv. Ruđerovom špicom koja donosi najnovije trendove u popularizaciji znanosti, šaren svijet boja, mirisa i zvukova znanstvenih pokusa te predstavlja znanstvenike u jednom drugom svjetlu. Naime, naši znanstvenici će demonstrirati različite talente poput žongliranja, DJ-iranja i sl.

ProĐIRajte drugom stranom znanosti na Aveniji popularizatora ili na špici kraj šatora:

Vrijeme Naziv Lokacija
10:30 - 13:30 Plesna radionica ili Newtonovi zakoni u plesu travnjak kraj šatora
10:30 - 13:30 Žongliranje ili rotacija krutih tijela travnjak kraj šatora
11:30 - 15:30 Znanstveni badminton travnjak kraj šatora

Također, kao i za Otvorene dane nudimo priliku svim popularizatorima znanosti, koji to žele, da prezentiraju na jednoj znanstvenoj postaji svoj program, školu, radionicu i sl. na tzv. Ruđerovoj špici.

U našoj znanstvenoj pustolovini pridružit će nam se

Fizika ekspres uvest će vas u svijet fizike sa svojim zanimljivim i efektnim pokusima

Ukoliko želite staviti ruku u tekući dušik, podići si kosu na Van de Graafovom generatoru, ili ako vas zanima što se to događa u mikrovalnoj, a što u vakuumu, dođite do našeg štanda!

Lokacija: Avenija popularizatora (šator) od 10 do 14h.

Fora radionice

Spajamo najbolje tradicije poučavanja, igre i rada s djecom sa suvremenim uvidima, tehnologijama i znanjima. Naša je misija kreirati ozračje naprednog učenja na prirodan način, kroz igru i interakciju. Bavimo se znanstvenim, tehnološkim i tehničkim temama; djecu učimo znanosti, programiranju, dizajnu, robotici… posjetiteljima ćemo  pokazati neke od naših super zanimljivih pokusa, te  opremu za mlade istraživače (Little Bits, robotska ruka, Makedo setove), upoznati ih s našim aktivnostima i programima za različite uzraste.

Lokacija: Avenija popularizatora (šator) od 13 do 17h.

Znanstveni origami za vas su pripremili članovi Hrvatskog origami društva

Za vaš Đir pripremili su  odličan origami dokumentarac Between the Folds (hrvatski titl) koji izvrsno dočarava prožimanje moderne origami znanosti i umjetnosti te uzbudljivu origami radionicu na kojoj ćete naučiti kako izraditi npr. Miura mapu, flashere, modele kristala  i dr. HRVATSKO ORIGAMI DRUŠTVO i njegovi članovi trude se znanstvenicima i ljubiteljima znanosti približiti sam vrh svjetske origami znanosti: Origami na TEDx-u, Sferakonu, Festivalu znanosti 2014, Matematičkom fakultetu, Grafičkom fakultetu, u Botaničkom, na Znanstvenom pikniku 2013.

Lokacija: čitaonica 1. Krila (1. Kat)

Znanstvene mini-radionice u izvedbi udruge eStudent

Posjetiteljima  Đira po Ruđeru predstavit ćemo glazbenu olovku i kemijski sastav hrane. Pokazat ćemo kako promjenom otpora oscilator mijenja frekvenciju. Bavit ćemo se valovima (općenito), elektrotehnikom i akustikom, dok ćemo u hrani dokazivati postojanje monosaharida, polisaharida, proteina.

Lokacija: Avenija popularizatora (šator) od 13 do 17h.

RapidCell predstavlja svijet dobrih i loših mikroorganizama i stanica

Vjerovali ili ne, ljudsko je tijelo jedan veliki šareni svijet organizama koji su toliko maleni da se ne mogu vidjeti golim okom, a nazivamo ih mikroorganizmima. Baš kao i u svijetu izvan njega, i u ljudskom tijelu postoji dobro i loše. Mikroorganizmi koji štete ljudskom tijelu nazivaju se patogenim stanicama. Neki od njih mogu biti opasni i po život. Kako bi u ljudskom tijelu vladalo dobro, važno je čim prije pepoznati mikroorganizme koji mu štete, kao što su na primjer bakterije.

Dr. Cindrić, voditelj projekta RapidCell za rano otkrivanje patogenih stanica priređuje pravu zabavu za sve posjetitelje. Posjetite štand sa šarenim prikazom svijeta dobrih i loših mikroorganizama i stanica. Plišane igračke u obliku stanica i mikroorganizama pružit će posjetiteljima  zanimljiv uvid u svijet dobrog i lošeg unutar ljudskog tijela. Uđite u poseban svijet organizama o kojemu se dosada mogli samo nagađati. Veselimo se Vašem dolasku!

Lokacija: Avenija popularizatora (šator) od 10h do 17h.

Kemijate s PReLog-ovcima

Uvjerite se da kemija može biti zanimljiva  i zabavna.

Pripremili smo brojne pokuse koje će izvoditi naši članovi, studenti zagrebačkog PMF-a, a neke eksperimente mogu izvesti i zainteresirani građani! Naš tim će rado odgovoriti na sva pitanja o kemiji i studiju na PMF-u.

Lokacija: Avenija popularizatora (šator) od 10h do 17h.