Dođi na uzbudljivi znanstveni provod!

Institut Ruđer Bošković (IRB) poziva sve građane na znanstveni ‘Đir po Ruđeru’ u subotu 14.6.2014. od 10:00 do 17:00 sati. Bogati program ovog jednodnevnog popularno-znanstvenog događanja, vjerujemo, oduševit će jednako one najmlađe, školarce te njihove roditelje, bake i djedove. 

U sklopu ovog jednodnevnog događanja Ruđerovci su pripremili 14 zanimljivih predavanja te šest znanstvenih postaja s interaktivnim i ludim pokusima. Posjetitelji će tako moći prođirati Avenijom labosa i sudjelovati u pokusima iz fizike, kemije, biologije i ekologije, naučiti kako se čita DNA, otkriti svijet na mikro, nano, piko i femto skali, kemijati s kemičarima te naučiti što je zajedničko zdravlju riba i ljudi.

Na predavanjima će moći naučiti više o novim istraživanjima svemira, o tome mogu li nam pomoći antioksidansi iz hrane, o velikim zagonetkama suvremene medicine, tajnama starenja i besmrtnosti ili životu s druge strane ogledala te mnogim drugim zanimljivim temama.

Novost je da smo uz bogati znanstveni program, lude pokuse i zanimljiva predavanja pripremili i bogat popratni program. Tako će osim Avenijom labosa, posjetitelji moći napraviti đir tzv. Ruđerovom špicom koja donosi najnovije trendove u popularizaciji znanosti, šaren svijet boja, mirisa i zvukova znanstvenih pokusa te predstavlja znanstvenike u jednom drugom svjetlu.

Ako prođirate Ruđerovom špicom, saznat ćete kakve talente kriju naši znanstvenici i uživati u znanstvenom žongliranju, Dj-iranju i brojnim drugim iznenađenjima.

Ovo događanje kraća je inačica već dobro poznatih Otvorenih dana IRB-a koji se svake dvije godine organiziraju od 2004. kao trodnevna manifestacija s velikim brojem popularno-znanstvenih predavanja i demonstracijama znanstvenih pokusa i istraživanja u znanstvenim laboratorijima.

Do danas je u sklopu Otvorenih dana Institut posjetilo više od 15.000 osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, njihovih roditelja i ostalih građana koje zanima znanost. Budući da je interes svake godine sve veći, Ruđerovci su odlučili da će i ove godine opet otvoriti svoja vrata u sklopu jednodnevnog događanja.

Cilj je ovakvih događanja motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te na taj način doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti. IRB također želi građanima pokazati kako se uložena javna sredstva koriste za razvoj društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta za sve građane.

U sklopu 'Đira po Ruđeru' Institut ponovno otvara svoja vrata svim zainteresiranima kako bi ih upoznao sa svojim radom i znanstvenicima. Sve aktivnosti vezane uz 'Đir po Ruđeru' održavat će se od 10.00 do 17.00 sati. Svakih pola sata u dvije će se dvorane održavati prezentacije znanstvenih istraživanja nakon kojih slijede obilasci laboratorija.

Programski letak

Kako doći?

Institut Ruđer Bošković
Bijenička cesta 54
10000 Zagreb
Hrvatska

Google Maps.

Autobusi 106, 201 i 206 polaze svakih desetak minuta s Kaptola.

Karta Instituta